Omega 3 +

1. prosince 2017 v 14:28 |  O zdraví a nemoci


Není Omega jako Omega, ta naše od LPGN je skvělá.
Okrem iných technických a metodologických odlišností štúdií zohráva podstatnú úlohu úroveň oxidácie omega-3 mastných kyselín. Omega-3 kyseliny sú totiž polynenasýtené mastné kyseliny, teda ich molekula obsahuje násobné väzby, ktoré (možno si pamätáte z chémie) sú veľmi reaktívne a ľahko sa rozkladajú na rozdiel od saturovaných (nasýtených) tukov ako je napríklad bravčová masť.
Zrýchlený rozklad rybieho oleja spôsobuje kyslík,... vlhkosť, svetlo, prítomnosť ťažkých kovov, prípadne iné znečistenie (proteíny a pod.).
Oxidáciou omega-3 kyselín vznikajú lipidové peroxidy a sekundárne oxidačné produkty ako 4-hydroxyhexenal (HHE) a malondialdehyd (MDA) a znižuje sa obsah žiadaných mastných kyselín EPA a DHA.
Oxidačné produkty sa podieľajú na tvorbe prozápalových cytokínov a tým vedú k systémovému zápalu, ktorý vedie k vzniku aterosklerózy, inzulínovej rezistencie a metabolického syndrómu, navyše pôsobia karcinogénne a neurotoxicky, čo môže viesť k Alzheimerovej chorobe.
Alarmujúce je, že napriek tomu, že o škodlivosti oxidovaných tukov sa debatuje už desaťročia, v štúdiách s omega-3 mastnými kyselinami sa vôbec nezohľadňuje miera oxidácie podávaných produktov, tak sa nemôžeme čudovať, že aj výsledky sa natoľko líšia.
Ak by sa tento problém začal verejne rozoberať, možno by sme sa dostali aj k problematike oxidácie rozšírených omega-6 mastných kyselín (rastlinné oleje), ktoré sú roky propagované ako najvhodnejšie tuky na tepelnú úpravu.
Niekoľko prác v USA skúmalo mieru oxidácie voľnopredajných prípravkov na trhu a zistilo sa, že 11 - 62% produktov obsahovalo vysoké množstvo zoxidovaných tukov. Na našom trhu sa oxidačné produkty nezisťovali, pravdepodobne by však výsledky boli podobné.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama