obyčejná cibule

1. února 2015 v 13:00 | emailová pošta |  zelená lékárna

Mne kolem cibule snad nic nepřekvapí. Už léta totiž běžně používáma šířím recept stařenky z Vidče. Do hrnku na kafe půlku větší, nebo jednu celou menší, ale rovněžna půlky rozkrojenou cibuli zalít čistou vařicí vodou.Po cca čtvrthodině ji z toho "přelivu" můžeme vyndat a až voda trochu vychladne, po troškách, třeba i 2-3 hodiny v jednom kuseho budeme moci vlažný bez obav popíjet. Má totiž celkem příjemnou chuť a prakticky žádný zápach. Úžasně rychle to vyspraví už chycené nosní sliznice i průdušky, zmírní rýmu, zlepší dýchaní. Urychlí ale i vyléčení případného zánětu hlasivek. Ale pozor, žádný med, žádný cukr, žadné další ohřívání či vaření. Pít vždy jen a jen vlažný, čerstvý, tedy právě zchladlý přeliv a nic dalšího do něho už nepřidávat. Až po letech jsem se se zadostiučiněním dočetl, že vědci zkoumající silice cibule zjistili, že po jejím rozkrojeni nalezli jejich změřitelné stopy ještě i za 10 cm cihlovou zdi. Mluví to jasně o její výjimečné agresivitě, ale asi i o celkové síle a účinnosti pronikat úplně vším. Hlavně však, zkuste i vy bez obav recept naší staré bylinářky z Vidče. Je jí už přes 100 let...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama