O červené řepě

14. července 2014 v 7:00 | Jan Anděl |  Plody Země

Červená řepa má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolizmus mozku.

Červená řepa je proslavená jako zásobárna přírodních látek,které brání vzniku rakoviny. Patří na seznam deseti druhů zeleniny, které jsou na antioxidanty nejbohatší. Obsahuje je zejména řepná šťáva. Rozmixovaná s karotkou a červeným zelím je nedostižným koktejlem plným antioxidantů a vitaminů. Je proto výborným prostředkem nejen proti rakovině, ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.

Souhrn léčivých účinků červené řepy:
  • Vytváří vazivové tkáně.
  • Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
  • Je užitečná při onemocnění jater, cév a revmatismu.
  • Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky,zvláště v mozku.
  • Podporuje růst buněk a opravuje jejichjádra.
  • Snižuje možnost ukládání tuků v játrech a reguluje metabolismus triglyceridů a cholesterolu.
  • Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
  • Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
  • Je výborným prostředkem nejen proti rakovině,ale i proti chřipce a horečnatým onemocněním.
  • Zlepšuje vstřebávánívápníku a hořčíku.
  • Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
  • Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
  • Upravuje střevní mikroflóru především podporou růstu laktobacilů.
  • Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
  • V prvních týdnech těhotenství působí jako ochrana proti deformacím plodu.
  • Vyvolává optimističtější náladu.

Pár inspirativních rad a receptů na využití červené řepy v kuchyni:

Pomazánka z červené řepy 1
Řepu rozmixujte a vmíchejte do jogurtu. Do této báječně barevné směsi zamíchejte na drobno nakrájenou cibulku a navíc posekané řepné kousky. Podle chuti můžete přisolit nebo připepřit. Podávejte s pečivem a plátky sýra.


Řepa s křenem
Jeden díl řepy a půl dílu křenu nastrouhejte na jemném struhadle a promíchejte. Zalijte sladkokyselým nálevem. Můžete použít váš oblíbený"okurkový". Je to vynikající příloha k zapečeným těstovinám.


Pravý ukrajinský boršč
Každý kdo navštíví Ukrajinu, by neměl odjet, aniž ochutná tento jedinečný skvost ukrajinské tradice. A i když je recept náročnější, výsledek vás nejen překvapí, nýbrž ohromí! Takto chutný pokrm zná jen málokterá kultura. Boršč je vlastně taková polévka "nepolévka," svým obsahem a množstvím různých ingrediencí totiž nepřipomíná nic dosud známého:) Pokud chcete doma ohromit a taky si velice dobře pochutnat, tak tady je recept:


Ingredience a gramáž:
  • 0,5 kg vepřového masa
  • 150 g fazolí (uvařených, nebo vplechovce)
  • 1 ks velké červené řepy
  • 1 plechovka rajského protlaku(větší)
  • 4 velké brambory
  • 2 ks mrkve
  • kousek másla na osmahnutí mrkve
  • 1/4 hlávky zelí
  • 1 paprika
  • 1 cibule
  • kousek kvalitního špeku
  • 1 palička česneku

Postup přípravy:
Vepřové maso vaříme do jeho změknutí asi ve 3 litrech vody. Po vzniku vývaru maso vyjmeme - budeme ho potřebovat později. Čerstvou červenou řepu nastrouháme na struhadle a dáme podusit asi na 20 minut s hrníčkem vody a plechovkou rajského protlaku do rendlíku. Mezitím nakrájené brambory vhodíme do vývaru. Mrkev taktéž nastrouháme na struhadle a osmažíme na kousku másla. Vhodíme do vývaru k bramborám.Zelí nastrouháme, nebo na jemno nakrájíme a také vhodíme do polévky. Totéž uděláme i s nakrájenou paprikou, jednou osmahnutou cibulkou a fazolemi a vaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené maso z vývaru a provaříme.Přidáme z kvalitního špeku vysmažené sádlo a škvarky a odstavíme. Poté přidáme ještě paličku (podle chuti) prolisovaného česneku.


Doba varu se vždy odvíjí od porcí. Takže přesný čas vám neprozradím:)Polévku ale odstavte v momentě, kdy zjistíte, že zelí i brambory jsou již měkké.

Správný ukrajinský boršč by měl alespoň den odstát a až poté konzumovat.Podává se s chlebem namazaným česnekem a lžičkou smetany do talíře.
Přeji úspěšný den.
JanAnděl
ZDRAVÍ S ÚSMĚVEMs.r.o.
www.zdravisusmevem.cz

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama