kyselost organizmu

23. března 2014 v 7:00 |  O zdraví a nemoci

Potraviny, proč vzniká překyselení .

ZÁSADITÉ POTRAVINY A NÁPOJE

Spíše bychom měli nazývat zásadotvorné potraviny, tedy potraviny, které v organismu vytvářejí spíše zásaditou, než kyselou reakci a prostředí. Jsou to:

- brambory a téměř všechny druhy zeleniny
- čerstvé nebo mléčně kvašené zeleninové šťávy
- bylinkové čaje
- zelený čaj
- máslo
- zelené nápoje (nápoje z lístků mladých obilovin nebo ze zelených bylinek)
- klíčky
- ovoce sklizené v době zralosti, v ČR tedy spíše lokální druhy v době přirozeného dozrávání (jablka, hrušky, švestky, meruňky). Pozor na tropické ovoce ze supermarketů, bývá sklizeno nezralé a obsahuje mnoho kyselin, zejména pak citrusové plody nebo ananas. Zralé banány (poznáte je, že mají na slupce hnědé tečky) jsou rovněž zásadotvorné.

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY A NÁPOJE

Ke kyselinotvorným potravinám patří
- maso, drůbež, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky
- cukr a výrobky, které ho obsahují (koláče, sušenky, zmrzlina atd.)
- sladké nápoje, nápoje sycené oxidem uhličitým, ale i nápoje s umělými sladidly, které často obsahují velké množství kyselin
- ořechy a luštěniny
- špenát a rebarbora, které obsahují velké množství kyselin
- alkohol včetně vína a piva
- ocet (i ovocný)
- nezralé ovoce
- rajčata
- kečup, který obsahuje kyselá rajčata, ocet a cukr
- obilí a výrobky z něj, zejména světlé pečivo nebo sladkosti

PŘÍČINY PŘEKYSELENÍ ORGANISMU

Vnitřní prostředí našeho organismu potřebuje pro své správné fungování krev, která má mírně zásaditou pH hodnotu od 7,35 do 7,4. V hodnotě pH vnitřního prostředí může dojít k občasným malým výkyvům, ale pokud by se hodnota pH naší krve výrazně změnila směrem nahoru nebo dolů, tak to pro organismus bude mít vážné následky nebo dokonce smrt.

V dnešní moderní době ale na náš organismus působí negativní vlivy okolí a také se poškozujeme sami nevhodnou stravou a životním stylem. Většina vlivů, které na nás dnes působí, způsobují okyselení vnitřního prostředí našeho organismu. Aby nedošlo k jeho poškození, snaží se tělo za každou cenu udržet pH v rozmezí mírně přes hodnotu 7.
K neutralizaci kyselin se v chemii využívají zásadité látky. Odkud je ale naše tělo bere, když ze stravy získává převážně kyseliny? Tyto zásadité minerály tělo odebírá ze zásob v organismu, tkání, zubů a kostí. K neutralizaci tedy dochází a tělo je zachráněno od úpadku. Pokud ale zátěž kyselinami trvá delší dobu, může dojít ke značnému vyčerpání zásob zásaditých látek v organismu, což může podpořit vznik mnoha chorob, zvýšenou kazivostí zubů počínaje, osteoporózou konče. Kyseliny ale neovlivňují jen zuby a kosti. V překyselených měkkých tkáních dochází ke ztrátě jejich pružnosti, bolestem a stárnutí. Díky menší pružnosti červených krvinek dochází k horšímu zásobování tkání kyslíkem a k zánětům.

HLAVNÍMI ZDROJI KYSELIN V TĚLE JSOU

- přebytek kyselinotvorných potravin a nedostatek zásaditých
potravin

- nevhodná kombinace potravin (ano, i dělená strava může pomoci při snižování zátěže organismu kyselinami, protože u vhodně kombinovaného jídla dochází k rychlejšímu
trávení a menší tvorbě kyselin)

- nedostatek syrových a nezpracovaných potravin v naší výživě

- málo pohybu, díky němuž se zpomaluje náš metabolismus

- mělké dýchání, kterým se z našeho těla nedostatečně odbourává oxid uhličitý, který má také kyselý vliv na organismus

- stres, duševní zátěž, zloba a agrese

- jídlo konzumované ve spěchu může také z výživného a vhodně kombinovaného jídla udělat zátěž pro organismus

- narušená střevní flora, kdy ve střevě může docházet ke kvašení a hnilobě.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama