Září 2013

trutnovská historie

30. září 2013 v 8:00 | emailpošta

Děsivý požírač mrtvých
Stalo se to někdy kolem roku 1005 na divokém, skalnatém a velice řídce osídleném území severovýchodních Čech. Skupina vystrašených vesničanů vyhledala uhlíře Truta, který žil
osamě le v lesích, a obrátila se na něj jako na»znalce« se svým problémem: cosi během noci rozrývá hroby na jejich hřbitůvku, vyhrabává těla nebožtíků a odvléká je pryč.
Trut přislíbil pomoc a vydal se na průzkum. Na konci úzké soutěsky se černal otvor do jeskyně a tam mezi zbytky své děsivé hostiny tvrdě spal velký drak. Trut přikázal vesničanům, aby zabarikádovali vstup do sluje kmeny, mezi ně aby napěchovali suché větve, trávu a mech a pak
vše podpálili.Drak se probudil kouřem a žárem a k hrůzou zkoprnělým vesničanům doléhal jeho zběsilý řev.Český Dub je protkán tajemnými štolami.Když oheň uhasl, vstoupil Trut dovnitř a našel
draka mrtvého. Jako trofej zaslal prý dračí tělo do Prahy knížeti Oldřichovi a dostal za ně slušný měšec stříbrňáků. Dvorec, který si Trut za získanou odměnu postavil, se podle něj nazýval Trutnov. To je pověst o vzniku města,které má dodnes ve znaku cimbuří, nad nímž se vznáší drak akrkavec.
Jak vypadal drak?
Trutnovský příběh je zajímavý tím, že neobsahuje žádné pohádkové, kouzelné prvky. Naprosto věrohodně zachycuje zvyky reálného zvířete, nočního lovce, který odvléká kořist do doupěte, kde spává přes den. Šlo nejspíš o ještěra se silnými, k hrabání uzpůsobenými drápy, což by nasvědčovalo tomu, že jeho hlavní potravou byli v zemních norách ukrytí hlodavci.
K tomu potřeboval i dobře vyvinutý čich-a tak není divu, že »vyčmuchal« lesní hřbitůvek a považoval ho za stůl prostřený k hostině. Pokusme se najít, co všechno se mohlo skrývat pod pojmem drak. Samozřejmě jako erbovní a alegorické zvíře má jen vzdálenou podobnost se svým předobrazem; například oněch pověstných několik hlav má funkci symbolického sdělení, podobně jako dvouhlavá orlice či dvouocasý lev.Určitě kvůli tomu nebudeme tvrdit, že lev a orlice jsou vymyšlená, bájná zvířata. Naproti tomu tvrzení o plameni z dračí tlamy by nemuselo být v rozporu s pozorováním skutečného zvířete, když si uvědomíme velice dlouhý rozeklaný jazyk varanů, jímž neustále šlehají na všechny strany, protože je sídlem jejich čichu.
Ano, takový tři metry dlouhý ještěr podobný komodskému varanu vypadá jako nejreálnější předobraz draků... Zprávy o nich jsou z celé republiky, přímý důkaz se zatím najít nepodařilo.



Podzim maluje

29. září 2013 v 8:00 | xx |  Krásy Země



hrozny

27. září 2013 v 8:00 | http://www.freshness.cz |  Plody Země

HROZNY

Vinná réva patří k nejstarším kulturním rostlinám, jež lidstvo provázejí po několik tisíciletí. Archeologické průzkumy dokazují, že byla známa už v mladší době kamenné. Už ve starých egyptských hrobkách byla objevena semena vinné révy a podrobnosti o pěstování hroznů a jejich lisování najdeme v egyptských hieroglyfech.V řecké a římské mytologii se za objevitele hroznů považují bohové Dionýs a Bakchus a hrozny se všeobecně považovaly za symbol plodnosti a úrody. Konzumace vinných hroznů a jejich šťávy se vždy považovala za důležitou pro mužskou i ženskou plodnost i stimulaci duševních a fyzických sil. Název "víno" vznikl pravděpodobně z latinského "vine", odvozeného od "viere", což znamená vinout se.

Kuličky hroznového vína jsou od nepaměti považovány za jídlo uctívaných. Čerstvé hrozny patří k našemu nejzdravějšímu sezónnímu ovoci. Jsou jedním z nejlepších prostředků k vylučování kyseliny močové z organizmu. Obsahují průměrně 80% vody s vysokým zastoupením cukru. Kromě vody, vitamínů řady B a minerálů, mezi nimiž kraluje především draslík, nechybí ve slupkách ani důležitá nestravitelná vláknina. Tedy všechno zdraví prospěšné látky, které je předurčují k co nejčastější konzumaci. I pro svoji oblíbenou sladkou chuť byly hrozny pasovány do role zdravého mlsání.
Zelené hrozny jsou nejsladší když začínají získávat lehce nažloutlý nádech v barvě. Červené hrozny jsou nejlepší, když jejich barva dozrává do temně a hluboce červené až fialové. Všechny druhy hroznů by měly být pevné, buclaté se zářivou barvou a stále dobře držet u stopky. Vybíráme bobule, které vypadají zdravě, čistě a bez narušení škůdci. O stáří a tedy i čerstvosti hroznů vypovídá také stav tzv. třapiny. Je-li zaschlá, pak i když jsou bobule při nákupu ještě v dobrém stavu, skladování doma už většinou dlouho nepřežijí. Čerstvé a zdravé stolní hroznové víno se může bez problémů skladovat i několik dní v chladničce. Před konzumací se vyplatí ponechat bobule na třapině v teple pokoje. Pouze při vyšší teplotě se totiž dokonale rozvinou jejich chuťové složky.


Montgomery+ bojiště

25. září 2013 v 8:00 | youtube.com |  Sweet home Alabama







tajemno

24. září 2013 v 8:00 | xx |  Krásy Země








moudrost

23. září 2013 v 8:00 | xx |  Moudra a mezilidské vztahy
Podle někoho je nejrychlejší na světě myšlenka,
podle druhého zase světlo.
Já jsem však přišel na to,
že je to průjem!
Ještě než jsem stačil pomyslet
a rozsvítit......

leto už skláňá hlavu

23. září 2013 v 8:00 | Mgr.Zuzana Benková |  Mgr.Zuzana Benková
Zuzana Benková: Leto už skláňa hlavu

Leto už skláňa svoju hlávku
pomaly chystá sa ku spánku
slnko už nepáli, už len hladí
pohládza s láskou krajinu
prechádza svojimi lúčmi po stromoch
i kvetoch na lúke
cez deň nám ešte teplo ponúka
no k večeru keď sa deň chýli
už závan chladu je cítiť vo vzduchu
jeseňou vonia večer
tretíkrát hrdlička vyvedie mláďa
do zimy mu ukáže krásy tejto zeme
chlad prestúpi krajinu
a my zakúrime v obydliach

Zázračný nápoj

22. září 2013 v 8:00 | emailpošta |  O zdraví a nemoci
Zázračný nápoj
Tento zázračný nápoj existoval již před mnoha lety, kdysi ho přírodní léčitelé v Číně doporučovali nemocným. Jistý pan Seto dokázal, že nápoj funguje tím, že se sám vyléčil ze své nemoci, z rakoviny plic. Pan Seto tvrdí, že nápoj mu doporučoval jeden slavný čínský herbolog. Pil ho tři měsíce a jeho zdraví se obdivuhodně zlepšilo, proto se rozhodl tento zázrak zdravé výživy zveřejnit.Je to výživa dosažitelná pro každého a s minimálními výdaji, proto chce pan Seto upoutat pozornost těch, co trpí nějakým druhem rakoviny, nebo jakýkoliv jinou chorobou, upozornit je na tento zázračný nápoj (který chrání organismus před rakovinou a jinými chorobami), aby se zotavili. Podle něj tento zázračný nápoj "brzdí rozvoj rakovinných buněk tím, že posiluje obranyschopnost organismu (imunitu) ".Z čeho se nápoj vyrábí?Recept je velmi jednoduchý, potřebujete pouze:
1 červenou řepu2 mrkve
1 jablko
Postup:Vše je třeba pořádně umýt, očistit, nakrájet na malé kousky a umixovat s trochou minerálky. Můžete použít mixér,
případně "Frud Juicer". Komu se žádá, může přidat i trochu citronu, aby měl nápoj občerstvujúcejšiu chuť. Nápoj třeba vypít
hned po přípravě, neskladovat!
Kdy pít tento nápoj? Hned ráno a nalačno! O hodinu byste se měli nasnídat.Pokud chcete, aby se výsledky dostavily
rychle, pijte nápoj dvakrát denně:Jeden pohár ráno a druhý před 17:00.Je důležité, abyste nápoj vypili hned po jeho
přípravě, nikdy to nebudete litovatTento zá zračný nápoj účinkuje při následujících onemocněních:

1. zabraňuje vzniku rakovinových buněk / již vzniklým zabraňuje se dále rozvíjet,
2. chrání před nemocemi: a) jater, b) ledvin c) pankreatu, d) také před vředy
3. a) Posiluje plíce, b) chrání před infarktem srdce a vysokým krevním tlakem.
4. Posilňuje imunitní systém.
5. Je dobrý na:a) oči (zrak),b) odstranění červených nebo unavených očí, nebo pocit sucha v očích.
6. a) Zlepšuje fyzickou kondici, b) odstraňuje bolesti svalů.
7. Odstraní z těla škodlivé látky:a) pomáhá se vyprázdnit, (zabraňuje zácpě),b) pokožka bude zdravá a zářivá, pomáhá i při akné.
8. Pomůže při infekci v hrdle.
9. Tlumí menstruační bolesti.
10. Odstraní sennou rýmu.
Tento nápoj nemá žádné vedlejší účinky a má vysokou výživnou hodnotu. Je také velmiúčinný, pokud potřebujete zhubnout. Pokud dodržíte správný postup, už asi po dvou týdnech si uvědomíte, že váš imunitní systém se (díky jablkům) zlepšil. "To, o co se nepodělíš, zmizí. To, o co se podělíš, se znásobuje. Proč se nepodělit o poznatky, dobré rady, veselost a v&yacut e;buchy štěstí? Kdo se podělí, získá dobrou odezvu! "
> Zdroj: Anam Mare Investigaciones> Pára NCVN TV. 9-11-2012 / -12:06 H



kytka-nekytka

21. září 2013 v 8:00 | emailpošta |  Květiny







Jablka -elixír mládí

20. září 2013 v 8:00 | Simona Procházková pro iDnea |  zelená lékárna


O jablkách se říká, že to jsou "kulaté lékárny", a není to žádná nadsázka. Toto ovoce reguluje trávení, bojuje proti infekcím, má detoxikační a regenerační účinky, posiluje imunitu, povzbuzuje náladu, zvyšuje vitalitu, a dokonce i omlazuje.

Zdravotní a dietetický přínos jablek je výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek.
Zvláštností tohoto ovoce je vedle vysokého obsahu vitaminů také podivuhodná schopnost regulovat chod mnohých tělesných orgánů, především posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi.
Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka - obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.
Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vysoký obsah fosforu je prospěšný pro děti a duševně pracující dospělé, poněvadž tento prvek působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť. Pravidelná konzumace jablek výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což je výborné při léčbě revmatismu a dny.
Detoxikace organismu
Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven.
Stará moudrost radí, že sníst jedno jablko před spaním nám pomůže lépe usínat a zatímco tělo , odpočívá,jablko pohlcuje jedovaté látky. To nejvíce ocení pacienti s kožními neduhy, hemoroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou.
Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. Má-li pektin účinkovat, musí být syrový. Varem se totiž mění na rosol. Soli kyseliny vinné, vinany, v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.
Při potížích se zácpou se osvědčil tento postup:
Během dne sníme 2 jablka a večer okolo 18 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.
Pryč s průjmem:
Jablka můžeme s úspěchem použít i při průjmových onemocněních. Nejúčinější je tento recept - nastrouháme si 10 jablek, posypeme je skořicí a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout na kvalitní pitný režim.
Jablka snižují i hladinu cholesterolu
Jablka obsahují velké množství pektinu. Ten v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny.
Při všech formách revmatismu je zase výborná podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy jeden kilogram jablek denně.
U těžších forem této nemoci můžeme kúru prodloužit až na sto dní, což ve finální fázi představuje celkovou konzumaci sta kilogramů jablek. Při léčbě jablečnými produkty se v rámci možností vystříháme užívání chemických léků.
Pravidelné chroupání jablek působí blahodárně i na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňuje zubní plak. To ale neznamená, že bychom měli zahodit zubní kartáček, tak důkladnou očistu tyto plody zase neučiní.
Jablečný ocet - elixír mládí
Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky - draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků.
Má příznivý vliv na metabolismus živin. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu se doporučuje tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa s jednou čajovou lžičkou kvalitního medu a přidáme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu.
Kde všude můžeme jablečný ocet použít?
- Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 2 dl vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
- Postižené místo po bodnutí hmyzem je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octu.
Redukční i očistná kúra
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.
Naši předkové velmi často používali tzv. jablečnou dietu , kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku. Během první světové války se léčili vojáci s úplavicí právě touto dietou a s úspěchem ji také tehdejší lékaři aplikovali na těžké záněty střev u malých dětí.
Několikrát do roka bychom si ji měli také dopřát. Spočívá v tom, že 3 až 5 dní konzumujeme pouze 1,5 až 2 kilogramů jablek denně (dle hladu) a vypijeme k tomu 3,5 litru čisté neperlivé vody, nic víc.
Jestliže používáme kupovaná jablka, odstraníme slupku, protože bude chemicky ošetřená. Nejlepší alternativou jsou domácí jablka či v bio kvalitě. Při této očistě budete mít pocit, jako by vaše zažívací orgány ani neexistovaly. Tímto způsobem tělo zbavíme jedovatých látek a přebytečné vody.
U chorob srdce, ledvin, při otylosti a při vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit tzv. jablečný den, při kterém se smí jíst pouze jablka v množství 12 až 15 kusů za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Lidé trpící při odlehčení stravy potížemi či slabou vůlí, mohou přikusovat kousek kvalitního černého chleba.
Loupání jablek pomáhá zahnat stres, chmury a deprese
Japonští vědci jsou toho názoru, že lidé ve stresu, psychickém vypětí a s depresemi si mohou výborně pomoci soustředěným loupáním jablek.
Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení. Když pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.
Čaj pro klidnou mysl
Potřebujeme: 2 lžíce jablečných křížal, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku, 3 dl vroucí vody
Postup: Všechny přísady přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, křížaly vymačkáme. Čaj si můžeme přisadit medem.
Kvalita ovoce je důležitá
Krásná, naleštěná a dovozová jablka v regálech supermarketů mohou kvůli škodlivým a jedovatým látkám, které obsahují, vyvolávat alergické reakce jako například poruchy trávení, kožní vyrážky,alergie nebo bolestivé puchýřky na rtech a v ústech.
Navíc se tyto potravinové jedy postupně usazují v tkáních, například v játrech. Nejvíce jsou na ně citlivé děti, těhotné a kojící ženy. Kvůli postřikům, které se často používají, by se mělo ovoce důkladně omýt teplou vodou a následně se mu odstranit slupka.
Vždy bychom ale měli upřednostňovat tuzemské plody a nejlépe z biologického zemědělství. Ty totiž můžeme bez obav konzumovat i se slupkou, což je nejcennější část tohoto ovoce.
Autoři: pro iDNES.cz, Simona Procházková



Igor Zenin

19. září 2013 v 8:00 | fotograf





























lehárko

17. září 2013 v 8:00 | xx |  Zvířátka
















adopce

15. září 2013 v 8:00 | emailpošta |  Zvířátka











Andělské vodopády

14. září 2013 v 8:00 | youtube.com |  Krásy Země

Andělský vodopád
Americký letec Jimmy Angel letěl v roce 1935 nad džunglí ve Venezuelské vysočině a hledal zlato. Když přelétal Ďáblovu horu, spatřil mimo jiné i vodopády, které ho svou velikostí zaujaly. O dva roky později se k místu vrátil, aby si ho prohlédl podrobněji. Jeho letoun však havaroval a uvízl v bahně. Spolu s ostatními pasažéry se 11 dní probíjel divokou džunglí, až se dostal k vodopádům. Tam Jimmy sice nenašel zlato, ale objevil nejvyšší světový vodopád, později nazvaný jeho jménem.
Andělský vodopád je 18x vyšší než Niagarské vodopády. Padá z výšky 1054 metrů z rovného a travnatého vrcholu Ďáblovy hory. Voda se nejprve řítí 807 metrů dolů na skalnatou římsu a pak po dalších 172 metrech dopadá do 152 metrů širokého jezírka na úpatí hory.
Deštný prales je v této oblasti tak hustý a neprostupný, že je prakticky nemožné dostat se do blízkosti vodopádu pěšky. Jen v období dešťů, kdy hladina řek stoupne, se dá k Ďáblově hoře doplout. Po zbytek roku je možné vodopády vidět pouze ze vzduchu.
Ďáblova hora neboli Auyan Tepui, jak ji místní lidé nazývají, je stolová hora, která vznikla asi před 65 miliony let pohybem zemské kůry směrem vzhůru. Vrchol byl po dlouhá léta vlivem počasí rozrušován do různých prasklin a jamek. V těchto prohlubních se shromažďuje dešťová voda a ta padá mezi skalisky a úžlabinami do hluboké propasti.



vďačnost

12. září 2013 v 8:00 | Mgr.Zuzana Benková |  Mgr.Zuzana Benková

Vďačnosť

s vďačnosťou zaspávam
a ďakujem za pokojný spánok
s vďačnosťou vstávam
a ďakujem za nové ráno a nový deň
s láskou ďakujem za slnko, vzduch aj zem
za modré nebo a hnedú zem
za slnko nad hlavou
ďakujem za teplo a svetlo v dome
ďakujem za jedlo
a za vodu na našom stole
s vďačnosťou a láskou dívam sa na krásu okolo seba
na stromy, kvety, vtáky a zvieratá
s láskou a vďačnosťou pozerám na ľudí, ktorých dennodenne stretám
som vďačná za život
za rodinu a priateľov
som vďačná za dobré aj to menej dobré
ďakujem za krásu
som vďačná, že krásu vnímam všetkými svojimi zmyslami
ďakujem za lásku, ktorú cítim svojím srdcom
som vďačná za všetko...



Gorilí máma-nádhera

11. září 2013 v 10:53 | youtube.com |  Zvířátka

Hrušky

11. září 2013 v 8:00 | http://www.freshness.cz |  Plody Země

HRUŠKY
Hrušky jsou plodem hrušně obecné, což je strom dorůstající přibližně 18 metrů. Pochází ze Zakavkazí, odkud se později dostala do Evropy. Výborně se hruškám daří ve Střední Evropě, protože potřebuji mírné a teplé podnebí. U nás je hojně rozšířená v mnoha druzích. Velké uplatnění má také šťáva z hrušek, kterou pro vysoký obsah draslíku podáváme jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.
Hrušky jsou dalším velmi oblíbeným druhem ovocem nejen v českých luzích a hájích. Hrušky jsou díky vysokému obsahu draslíku a naopak nízkého obsahu sodíku vhodné u nemocí oběhového ústrojí a ledvin. Jelikož odvodňují, pomáhají při otocích. Jsou také velmi vhodné pro odtučňování organismu. Napomáhají při pročišťování střev, podporují krvetvorbu, posilují imunitní systém a vylučují z těla jedovaté látky. Pod slupkou se nachází významné množství vitaminu B. Oblíbená hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže.
Vybíráme pevné, neporušené hrušky. Pokud jsou příliš tvrdé, je pravděpodobné, že nejsou dozrálé, takže optimálně by se měli lehounce poddávat mírnému tlaku prstů. Vyhýbáme se vrásčitým povadlým kusům. Hrušky se obvykle nevoskují jako například jablka a tak ve většině případů postačí hrušky jen řádně odrhnout a omýt.




Fort Gaines Alabama

9. září 2013 v 8:00 | youtube.com |  Sweet home Alabama


lesní krajinou

8. září 2013 v 8:00 | emailpošta


















v zahradách

7. září 2013 v 8:00 | emailpošta













Blumy

6. září 2013 v 8:00 | http://www.freshness.cz |  Plody Země

BLUMY

Toto v našich zeměpisných šířkách velmi ceněné a oblíbené ovoce má mnoho nejrůznějších variací, druhů a vzhledů… slívy, švestky, blumy, ryngle a podobně. Víceméně všechny jsou dobrým zdrojem draslíku a vitaminů skupiny B. Užíváme si jich během léta, kdy se v hojném počtu začínají objevovat především na ovocných a zeleninových trzích. Nejlepší je zajistit si svoji produkci od domácích zemědělců, optimálně od těch provozující ekologické zemědělství. Nejen že tyto BIO švestky, blumy atd. jsou nejchutnější, ale jsou pochopitelně i nejvýživnější.



Slupka může být v rozmezí od zelené do fialovo-červené se žlutou dužninou. Některé druhy mohou mí i žlutou barvu. Jelikož druhů je opravdu přibližně 30 a na trh se běžně dostává okolo osmi druhů, je těžké učinit obecná kritéria pro výběr. Nicméně následující instrukce poslouží jako dobrý rádce. Vždy se zajímejte o živost a svěžest barvy slupky a aby byla po celé ploše bez očividného poškození. Vhodně zralé kousky by se měly poddávat jemnému stisku prstem. Velmi tvrdé kusy nepříliš výrazné barvy jsou sklizeny předčasně, a proto se jim vyhněte. I když později v domácích podmínkách změknou, trpkou a nevýraznou chuť už jim nikdo nevezme.



Jsme úžasné ženy

4. září 2013 v 8:00 | emailpošta |  Moudra a mezilidské vztahy
Ne, nečtu žádné návody.
Zkouším knoflíky tak dlouho, až to vyjde.
Nepotřebuji alkohol abych se ztrapnila. To zvládnu i bez něj.
Kdybych byla ptákem,věděla bych zcela přesně koho poseru jako prvního!
Nejsem náladová, jsem "emočně flexibilní".
Nejkrásnější slova na světě? "Jdu nakupovat"
Nemám žádné vady! Jsou to mé speciální efekty!
Ženy musejí vypadat jako ŽENY a ne jako otapetované kosti!
Odpouštět a zapomínat? To nepůjde, nejsem ani Ježíš,
ani ještě nemám dostatečně rozvinutého Alzheimera.
My ženy jsme andělé a pokud nám někdo odlomí křídla,
letíme dál - na koštěti! Jsme totiž flexibilní!

Na mém náhrobku bude nápis: "Co čumíš tak blbě? To víš, že bych raději ležela na pláži!"



neurorestart-láska 3

3. září 2013 v 14:00 | jiří Vokáč Čmolík |  Esoterika