angrešt

6. srpna 2013 v 8:00 | emailpošta |  Plody Země

Domovinou angreštu je Evropa, ačkoliv je tento keř znám již dlouho i v západní Africe a na Blízkém východě. O jeho historii příliš mnoho nevíme, první zmínka v herbářích pochází ze 16. století. Dnes se pěstuje prakticky po celé Evropě a západní Asii. U nás se pěstování angreštu ve velkém ujalo v 19. století. Keře, které známe jako menší bonsaje z našich zahrad, mohou divoce rostoucí dosahovat výšky až 3 metry. Jsou náročné na vlhkost půdy a bohatost na živiny. Příliš jim nevyhovují vysoké teploty, proto se jí nejlépe daří v oblasti mírného pásu na stanovištích s vyšší nadmořskou výškou a volným prouděním vzduchu.
Plody angreštu jsou dužnaté bobule s velmi specifickou chutí v barvách od bělavé přes žlutou, zelenou, načervenalou až po temně červenou. Kromě nezanedbatelného množství vitamínu C a E bychom v angreštu našli téměř celou Mendělejevovu soustavu prvků. Obsahuje mnoho pektinů, vitaminu B, karotenu, draslíku, vápníku, hořčíku, železa, zinku a dalších. Důležitý je vysoký obsah křemíku, který zajišťuje pevnost tkání a zbavuje tělo těžkých kovů. Angrešt nejenom čistí střeva a podporuje vylučování, ale stará se také o hezké vlasy a pokožku. Není nadto zdravě si pochutnat.
Plody o velikosti okolo dvou centimetrů obsahují desítky malých semínek. Jejich zralost poznáme nejen podle chuti, ale také podle hmatu. Zralé plody jsou na omak měkké, přezrálé dokonce samy opadávají.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama