Co víme o cibuli?

6. června 2012 v 8:00 | Izabela Klimová |  Plody Země
Cibule! Možná si řeknete,no co?-obyčejná cibule!
Umíte si však představit,že by jste uvařil gulášek bez cibule? A nejen gulášek,taková tlačenka s čerstvou
cibulí,chlebíkem a na to pivko?
Dáte mi zajisté za pravdu,že bez cibule by nešlo připravit tolik polévek,salátů,dobrých jídel a masa ža je po
soli je možná nejdůležitější složkou při přípravě jídel.Nakonec je známo i to,že se cibule používá na celém
světě.Patří k nejstarším zemědělským plodinám,které člověk začal používat a pěstovat.Najdeme o ní
záznamy v čínských,egyptských,staroaramějských,indických,mayských i jiných kulturách.Je o ní zmínka i v
Bibli,že kolem roku 1513 př.n.l. ji konzumoval izraelský lid,když byl v Egyptském zajetí.Používá se od
nepaměti i v lidovém léčitelství.
Kromě využití v kuchyni,má velký přínos i pro naše zdraví.Pomáhá při odstraňování kašle,nachlazení,
při diabetu,nebo astmatu.Má totiž výrazní antibakteriální ,antiseptické a desinfekční účinky.pomáhá při
ateroskleróze,zabraňuje vzniku trombóz,snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá při onemocnění cév.
Obsahuje vitamin C,vápník,fosfor i sloučeniny síry,které ji dodávají charakteristickou štiplavou vůni i chuť.
Je to sulfenová kyselina,která nás přinutí brečet při krájení cibule.
V současnosti jsou známé kultivary v žluté,bílé,červené,fialové nebo hnědé cibule.Používá se i při
konzervování různého druhu zelenin,okurky,lečo,kysané zelí a pod.
Je to opravdu požehnaný dar,i když nás může i rozplakat.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 prom dresses 2012 | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 18:27 | Reagovat

Q. What would you call two banana skins?
http://www.bestsundress.org/wedding-dresses-tea-length-wedding-dress.html

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama